BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
Site destinat sigurantei pe Internet a tuturor, oferind posibilitatea accesarii directe a multor informatii utile, fara o navigare haotica, pe motoare de cautare, care de multe ori nu ofera cele mai bune legaturi sau cele mai potrivite pentru copii.
FAMILIE

Limba romana
  Google      Google Mail      Yahoo      Yahoo Mail      Bing      Hotmail      Altele                   Contact:    E-mail: cristis.cris@gmail.com  
         Închidere fereastra
Protejati-va si economisiti timpul utilizand pagina "CRISTIS" ca pagina de start a browser-ului dumneavoastra --- Click here

General


Legaturi pagina: Familie    Timp liber   Diverse   Loc de munca

Uniunea Europeana    Top    
Istoric:
  • 1945-1959 - O Europa pasnica - inceputurile cooperarii: Uniunea Europeana a fost creata cu scopul de a se pune capat numarului mare de razboaie sangeroase duse de tari vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Razboi Mondial. Incepand cu anul 1950, tarile europene incep sa se uneasca, din punct de vedere economic si politic, in cadrul Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, propunandu-si sa asigure o pace durabila. Cele sase state fondatoare sunt Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos. Anii '50 sunt marcati de Razboiul Rece dintre Est si Vest.In Ungaria, manifestarile de protest din 1956 indreptate impotriva regimului comunist sunt reprimate de tancurile sovietice; in anul urmator, 1957, Uniunea Sovietica trece in fruntea cursei pentru cucerirea spatiului, lansand primul satelit spatial din istoria omenirii, Sputnik 1. Tot in 1957, Tratatul de la Roma pune bazele Comunitatii Economice Europene (CEE), cunoscuta si sub denumirea de - Piata comuna.
  • 1960-1969 - O comunitate in crestere - primul val de extindere Danemarca, Irlanda si Regatul Unit adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 1973, numarul statelor membre ajungand, astfel, la noua. Desi de scurta durata, brutalul razboi arabo-israelian din octombrie 1973 are drept consecinta o criza energetica si aparitia problemelor economice la nivel european. Ultimele dictaturi de dreapta din Europa iau sfarsit odata cu caderea regimului Salazar din Portugalia, in anul 1974 si cu moartea generalului Franco in Spania, in 1975. Prin intermediul politicii sale regionale, UE incepe sa transfere sume foarte mari pentru crearea de locuri de munca si de infrastructura in zonele mai sarace. Influenta Parlamentului European asupra afacerilor europene creste. 1979 este anul in care membrii acestuia pot fi alesi pentru prima data prin vot direct, de catre toti cetatenii europeni.
  • 1980-1989 - Schimbarea la fata a Europei - caderea zidului Berlinului Sindicatul polonez, Solidaritatii si liderul sau, Lech Walesa, devin celebri in Europa si in lume in urma grevelor personalului de pe santierul naval Gdansk, din vara anului 1980. In 1981, Grecia devine cel de-al 10-lea membru al UE, fiind urmata, cinci ani mai tarziu, de Spania si Portugalia. In 1987 este semnat Actul Unic European. Este vorba despre un tratat care pune bazele unui vast program pe sase ani, destinat solutionarii problemelor legate de libera circulatie a marfurilor in UE. Astfel ia nastere Piata unica. 9 noiembrie 1989 este data unei schimbari politice majore: cade zidul Berlinului si pentru prima data dupa 28 de ani se deschid granitele dintre Germania de Est si cea de Vest. Reunificarea Germaniei are loc in luna octombrie 1990.
  • 1990-1999 - O Europa fara frontiere Odata cu caderea comunismului in Europa Centrala si de Est, europenii devin si mai apropiati. In 1993, Pietei unice i se adauga cele patru libertati: libera circulatiei a marfurilor, serviciilor, persoanelor si capitalurilor. Anii '90 sunt si anii in care au fost semnate doua tratate, Tratatul privind Uniunea Europeana sau Tratatul de la Maastricht, in 1993, si Tratatul de la Amsterdam, in 1999. Oamenii devin preocupati de protectia mediului si de luarea unor masuri comune in materie de securitate si aparare. In 1995, UE se extinde cu inca trei state - Austria, Finlanda si Suedia. Un mic oras din Luxemburg, Schengen, va da numele sau acordurilor care le vor permite, treptat, cetatenilor europeni, sa calatoreasca fara a li se verifica pasapoartele la granita. Milioane de tineri pleaca la studii in alte tari cu ajutorul UE. Comunicarea se face din ce in ce mai usor pe masura ce incep sa fie folosite telefoanele mobile si internetul.
  • 2000-astazi - Un deceniu de extindere Pentru multi europeni, euro este noua moneda. Data de 11 septembrie 2001 devine sinonima cu razboiul impotriva terorismului, dupa deturnarea avioanelor de linie care au lovit cladirile din New York si Washington. Statele membre ale UE incep sa colaboreze mai strans in scopul combaterii criminalitatii. Diviziunile politice care separau estul si vestul Europei sunt inlaturate in 2004, odata cu aderarea la UE a 10 noi state. Numerosi europeni considera ca a sosit vremea ca Europa sa aiba o constitutie proprie, insa nu este usor sa se cada de acord asupra formei pe care trebuie sa o imbrace aceasta. Dezbaterea privind viitorul Europei ramane deschisa.
Simbolurile UE:
  • Ziua Europei - 9 mai -- La 9 mai 1950, Robert Schuman si-a prezentat propunerea privind crearea unei Europe organizate, indispensabil pentru mentinerea relatiilor de pace. Aceasta propunere, cunoscuta sub numele de Declaratia Schuman, a stat la baza crearii Uniunii Europene de astazi. In prezent, ziua de 9 mai a devenit un simbol european (Ziua Europei) care, alaturi de drapel, imn, motto si moneda unica (euro), identifica entitatea politica a Uniunii Europene. Ziua Europei este o ocazie de a organiza activitati si festivitati menite si aduca Europa mai aproape de cetatenii sai si sa alature natiunile europene.
  • Drapelul European -- Acesta este drapelul european. Simbolizeaza nu numai Uniunea Europeana, ci si unitatea si identitatea Europei intr-un sens mai larg. Cercul format din stelute aurii reprezinta solidaritatea si armonia intre popoarele Europei. Numarul de stelute nu are nicio legatura cu numarul de state membre. Exista douasprezece stelute deoarece aceasta cifra simbolizeaza perfectiunea, plenitudinea si unitatea. Prin urmare, drapelul ramane nemodificat indiferent de numarul de state membre.
    Istoria drapelului european Istoria drapelului european incepe in 1955. In acea vreme, Uniunea Europeana exista numai sub forma Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului si era compusa din sase state membre. Insa, de cativa ani, exista deja un organism separat cu mai multi membri, Consiliul Europei , instituit pentru a apara drepturile omului si a promova cultura europeana. Consiliul Europei dorea sa adopte un simbol care sa-l reprezinte. Dupa multe discutii, a fost adoptata aceasta emblema - un cerc format din douasprezece stelute aurii pe un fond albastru. In diferite traditii, cifra doisprezece simbolizeaza perfectiunea. Desigur, reprezinta si numarul lunilor anului si al orelor de pe cadranul ceasului. Cercul este, de asemenea, un simbol al unitatii. Astfel a fost creat drapelul european, simbol al idealului de unitate al popoarelor Europei. Ulterior, Consiliul Europei a incurajat si alte institutii europene sa adopte acelasi drapel. In 1983, Parlamentul European a raspuns favorabil. In 1985, drapelul a fost adoptat de toti sefii de stat si de guvern ai tarilor UE drept emblema oficiala a Uniunii Europene - care, la acea vreme, purta denumirea de Comunitatile Europene. Toate institutiile europene il utilizeaza incepand din 1986. Drapelul european este singura emblema a Comisiei Europene, bratul executiv al UE. Alte institutii si organe ale UE folosesc, pe langa drapelul european, o emblema proprie
  • Imnul European -- Acesta nu este numai imnul Uniunii Europene, ci si al Europei intr-un sens mai larg. Muzica este preluata din Simfonia a IX-a compusa de Ludwig Van Beethovenin 1823. Pentru ultima parte a acestei simfonii, Beethoven a transpus in muzica versurile poemului Oda bucuriei, scris de Friedrich von Schiller in 1785. Acest poem exprims viziunea idealista a lui Schiller asupra infratirii omenirii, viziune pe care si Beethoven o impartsea. In 1972, Consiliul Europei, care adoptase si drapelul european, si-a ales ca imn Oda bucuriei din simfonia lui Beethoven. Binecunoscutul dirijor Herbert Von Karajan a fost invitat si compuna trei aranjamente instrumentale - pentru pian solo, instrumente de suflat si orchestra simfonica. In limbajul universal al muzicii, acest imn exprima fara cuvinte idealurile de libertate, pace si solidaritate pe care le reprezinta Europa. In 1985, sefii de stat si de guvern ai statelor membre l-au adoptat ca imn oficial al Uniunii Europene. Scopul sau nu este de a inlocui imnurile nationale, ci de a celebra valorile impartite de toate tarile UE si unitatea lor in diversitate.
  • Deviza Europei -- Uniti in diversitate este mottoul Uniunii Europene. Mottoul simbolizeaza faptul ca, prin intermediul UE, europenii sunt uniti in promovarea pacii si prosperitatii si ca diversitatea culturala, de traditii si limbi a Europei constituie un element pozitiv pentru acest continent.
Tarile UE:
Austria
Belgium
Bulgaria
Cyprus
Czech Republic
Denmark
Estonia
Finland
France
Germany
Greece
Hungary
Ireland
Italy
Latvia
Lithuania
Luxembourg
Malta
Netherlands
Poland
Portugal
Romania
Slovakia
Slovenia
Spain
Sweden
United Kingdom


Portalul Uniunii Europene
Coltul profesorului - Despre Uniunea Europeana
Site CRISTIS
© - Copyright Petru Voda - 2009-
Intreaga resposabilitate pentru continutul site-ului apartine autorului
Comenzi directe tastatura:
„G”-Google,
„M”-Mail Google,
„Y” - Mail Yahoo
„I” - Pagina principala (Intex)
„F” - Familie
„T” - Timp liber
„D” - Diverse
„L” - Loc de munca